Kläder och utrustning

Kampanjen utspelar sig under åren 1904-1905, och kläderna som används ska vara inspirerade av denna tid, med ett rekommenderat tidsspann från 1895 till 1910. 

Man väljer själv om man vill skapa en historisk dräkt inifrån och ut, med korrekta underkläder och allt som hör till, eller om man vill bygga något passande av sådant man hittar second hand eller i vanliga klädaffärer. Här nedan finns en påklädningsfilm där man ser vilka plagg som kan ingå, och här finns en länk till en Pinterest med bilder att inspireras av.

Som basgarderob rekommenderar vi en långkjol med en blus eller skjorta till. En tidstypisk silhuett byggs av korsett och vid behov olika former av vaddering eller annan utfyllnad kring höfter och byst, men detta är inget krav. Ska man delta på ett utomhuslajv behöver man såklart kläder efter väder och årstid, och ska man delta på galaaftonen behöver man någonting mer uppklätt. 

För lajv i skogsmiljö kan en långkjol vara opraktisk. Då kan man istället välja att använda bloomers, byxkjol eller knäbyxor med en kort kjol över. Exempel på sådan klädsel finns på vår Pinterest. 

Kläder som faller utanför uppsatta tidsramar (till exempel krinoliner, turnyrer, flapper-klänningar) eller påhittad estetik som steampunk passar inte på detta lajv. Om du spelar en kvinnlig roll önskar vi att du undviker manligt kodade kläder (till exempel raka långbyxor). Fråga arrangörerna i god tid om du är osäker på om dina kläder fungerar på detta lajv. 

Männens klädsel

Precis som kvinnornas klädsel väljer du själv hur historiskt korrekt dräkten ska vara, så länge den ger rätt silhuett och intryck. Olika plagg kan behövas till olika sorters lajv. Som basgarderob rekommenderar vi skjorta, byxor, väst, gärna kavaj och någon huvudbonad passande rollen. Titta på vår Pinterest för inspiration.

Till festligare tillfällen rekommenderas kostym, frack eller dylikt som passar rollens sociala och ekonomiska ställning.